Schulz pisze:Lazi pisze:O ile mi coś nie umknęło to pytanie kiedy dokładnie zdjęcie zostało wykonane pozostaje otwarte. Wydaje mi się, że w tamtych dniach trup ścielił się gęsto po ulicy i równie dobrze może to dotyczyć innego zdarzenia. W każdym razie ciekawy wątek i zdjęcie porównawcze.
A mnie nie umknęło, mam wrażenie, że już poruszaliśmy ten temat pod koniec kwietnia 2013 roku, i też, o ile sobie dobrze przypominam sięgnąłem do "Porzuconej Twierdzy" Golczewskiego. Problem w tym, że za diaska nie pamiętam, na jakim forum, czy facebooku to opublikowałem, jak to teraz jest w modzie.
(to moje tzw. wrażenie opieram na tym, że mam w komputerze opisywane tu zdjęcie z datą utworzenia pliku "28 kwietnia 2013, 19:40:30")
Może faktycznie racja:
"...28 kwietnia 1945 roku przy pierwszym rekonesansie Starego Miasta Prezydent Szczecina Piotr Zaremba zatrzymał się przy ruinach Mostu Długiego. Kompletnie zniszczony most nie nadawał się do użytku. Wg relacji Piotra Zaremby niemcy wysadzili 16 mostów na rzekach i kilkanaście wiaduktów w Szczecinie między innymi wiadukt na ulicy Lubeckiego i Mickiewicza. ..."
Cyt. z:
http://www.swiatowy.org/bilety/dlugi/dlugi.html
- Ktoś wie czy Panu Zarębie towarzyszyli wówczas kronikarze z Rosji ? (tam trafiło to zdjęcie) .
PS:
Upsss, moja wina za cytat o wizycie p. Zaręby :
"....zdjęcie z datą utworzenia pliku 28 kwietnia 2013, 19:40:30") ..."

, ale przypadkiem wyszło o rekonesansie Zaremby - tez 28 kwietnia ale 1945

Może "wspólnymi siłami" ustalimy datę wykonania zdjęcia. Poczekajmy co wniosą inni użytkownicy forum.
Zawsze można spróbować i napisać do Rosjan prosząc o więcej informacji na temat wykonania kliszy z zdjęciem ( o ile będą to mieli? Dla: 2. Шифр - 0-81864 ч/б).
Faktycznie, racja (nie wiedziałem o tym):
"...Link do strony z archiwaliami podany został na profilu "Szczeciner" na Facebooku. Przedstawia miasto w kwietniu 1945 r. Na jednym ze zdjęć widać zwłoki żołnierzy leżących na dzisiejszej ul. Wyszyńskiego. Obok nich łopaty. Jan Iwańczuk w komentarzu do tego zdjęcia napisał:
"Pewnie tych żołnierzy zagonili do kopania umocnień obronnych. Pamiętam, że prasa szczecińska donosiła przed laty o wykopaniu kilku szkieletów w tej okolicy. Czyżby to byli ci żołnierze? Jeżeli to zdjęcie wykonali Rosjanie po wejściu do miasta, to mogą to być ofiary ostrzału artyleryjskiego ok. 25.04.1945". ..."
Cały tekst:
http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34 ... z2lNkUolxU
Przyznaję się że zrobiłem to niezależnie i moim zdaniem jest to powiązane z opisem w Golczewskim "Porzucona Twierdza".
Zdjęcie porównałem w oparciu o zdjęcia z netu a kolega dodatkowo potwierdził lokalizacje w plenerze. Mam nadzieje że cała ta
identyfikacja zmierza w kierunku rozwiązania zagadek historycznych naszego miasta. To chyba miłe że ludzie są czujni w temacie

To tylko dowód na to że obaj niezależnie mamy rację

Ponieważ jestem Polakiem nie domagam się medalu

i ciesze się że mamy kolejne zdjęcie ustalone na Sedinie.
Nie sądze aby zagonili ich do kopania umocnień 20 kwietnia 1945 - Rosjanie mając przykre doświadczenia z Trójmiasta obeszli Szczecin bokiem - front poszedł na rozlewiska Odry i Autostradę Poznańską oraz Swiętą (Police) - nie w głowie im było zdobywanie miasta po tamtych porażkach w miescie. Jak sie nie mylę już 18 czy 20 marca Rosjanie wzieli Dąbie. Wówczas by kopali umocnienia w tym miejscu wcześniej. Czy to aby na pewno leżą tam łopaty ? - nie do końca jestem pewien (?). Może to kawałek białej szmaty na końcu niemieckiego karabina Mauser ? Dadam że teraz widzę już tam 3 hełmy (zatem sami zołnierze)
Most koło Turzyna był zablokowany i tam był nasyp obronny - (linii kolejowej). Myśle że koledzy z Pomorza1945 mogli by powiedzieć coś więcej na ten temat.

Być może się mylę.
Pozdrawiam z szacunkiem,
K.S.