Opublikowane przez w Szczecinianie.

Janusz Pietrzykowski (ur. 23 grudnia 1934 w Kielcach, zm. 16 października 1982 w Szczecinie) – operator filmowy, fotoreporter, autor tekstów.

Życiorys

Urodził się w rodzinie robotniczej. Po ukończeniu w 1952 Technikum Chemicznego w Kielcach, otrzymał nakaz pracy do kopalni węgla kamiennego im. M. Thoreza w Wałbrzychu. Tu przez rok pracował w kopalnianym laboratorium jako technik-chemik. W 1954 wyjechał do Szczecina, gdzie podjął studia na Wydziale Chemicznym Wyższej Szkoły Inżynierskiej (obecnie Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny). W trakcie studiów zorganizował pierwszy w historii miasta studencki Amatorski Klub Filmowy, który prowadził przez osiem lat.

W tym czasie nakręcił kilka krótkich filmów. Równocześnie pisał teksty do spektakli Akademickiego Teatrzyku Satyrycznego „Skrzat”. Po studiach krótko pracował jako korektor, a następnie fotoreporter w redakcji „Kuriera Szczecińskiego”. W kwietniu 1960 został zatrudniony na etacie operatora filmowego w Stoczni Szczecińskiej im. A. Warskiego. Jednocześnie rozpoczął pracę w nowo powstałym Doświadczalnym Ośrodku Telewizyjnym w Szczecinie. W początkowym okresie działalności Ośrodka był autorem krótkich (1-3 min) niemych filmów, wykorzystywanych później w programach publicystycznych. W latach 1960-1962 był operatorem Telenotatnika wzorowanego na Polskiej Kronice Filmowej. Ponadto realizował materiały filmowe dla Dziennika Telewizyjnego, Kroniki Szczecińskiej, Kramiku z Muzami. Kręcił także teledyski i fragmenty spektakli teatralnych. Był stałym i ulubionym współpracownikiem Andrzeja Androchowicza, operatorem i autorem zdjęć do większości jego filmów i programów zrealizowanych w Ośrodku TVP w Szczecinie. W 1976 z wynikiem bardzo dobrym ukończył zaocznie Wydział Operatorski PWSFTViT w Łodzi. Był najlepszym twórcą-dokumentalistą (operatorem) w historii Telewizji Szczecin, a także nauczycielem i wychowawcą wielu operatorów tego Ośrodka. Człowiekiem o licznych zainteresowaniach, pasjach i niemal renesansowej wiedzy.

W środowisku filmowym zwany „Studzienką” (podczas realizacji jednego z filmów zapatrzony w filmowany obiekt, wpadł do studzienki kanalizacyjnej) lub „Uhu, uhu” (jako namiętny palacz tytoniu, otoczony kłębami dymu, wydawał dźwięki przypominające lokomotywę).

Przez długie lata leczył się na nadkwasotę i wrzody żołądka. Zmarł nagle na zawał serca 16 października 1982 roku. Pochowany na Cmentarzu Centralnym w Szczecinie (kw.7c-5-9).

Wybrana filmografia (operator):

  • Kościół Piotra i Pawła (1957) – także realizator wspólnie z Januszem Krzymińskim
  • Szkło (1958) – także realizator
  • Marzenie stolarza (1965) – real. A. Androchowicz
  • Bomba (1966) – real. A. Androchowicz
  • „Mazowszem” do Rostocku (1966) – real. A. Androchowicz
  • Flisacy (1967) – real. I. Dulęba
  • Kapitan kapitanów (1968) – real. A. Androchowicz
  • Bitwa pod Cedynią (1971) – real. A. Androchowicz
  • Pierwsza szczecińska (1971) – real. A. Androchowicz
  • Wyrwani morzu (1972) – real. A. Androchowicz
  • Wzywam pilota (1973) – real. A. Androchowicz
  • Szczecin – pierwsze dni (1974) razem z L. Rydlińskim – real. A. Androchowicz
  • Tajemnica skarbca kamieńskiego (1974) – real. A. Androchowicz
  • Trzymamy straż nad Odrą [I] (1974) – real. A. Androchowicz
  • Bosman (1975) – real. A. Androchowicz
  • Towarzysze broni (1976) – real. A. Androchowicz
  • Ludzie z wyspy (1977) – real. A. Androchowicz
  • Fabryka urodzaju (1980) – real. M. Szwaja
  • Pamiętamy (1980) – real. A. Androchowicz
  • Wyzwolenie miasta (1980) wraz z E. Eysymonttem – real. A. Androchowicz
  • Kapitan Nike (1981) – real. A. Androchowicz

Nagrody i wyróżnienia:

  • Kościół Piotra i Pawła – wyróżnienie na Ogólnopolskim Festiwalu Filmów Amatorskich, Katowice 1958
  • Szkło – wyróżnienie na Ogólnopolskim Festiwalu Filmów Amatorskich, Katowice 1959
  • Marzenie stolarza (1965) – I nagroda na Telewizyjnej Giełdzie Reporterów, Poznań, listopad 1965
  • Bomba (1966) – I nagroda na Telewizyjnej Giełdzie Reporterów, Poznań 1966
  • Kapitan kapitanów (1968) – „Srebrna Fregata” na Festiwalu Filmów Morskich, Szczecin 1969
  • Towarzysze broni (1976) – wyróżnienie Ministra Obrony Narodowej
  • Nagroda wojewódzka za twórczość filmową

Źródła:

  • Andrzej Androchowicz, Zatrzymać w kadrze [w:] Ku Słońcu 125. Księga z miasta umarłych (praca zbiorowa pod red. Mariusza Czarnieckiego), Wydawnictwo Glob, Szczecin 1987;