Opublikowane przez Gonia w Architektura i Urbanistyka.

Willa przy dzisiejszej al. Wojska Polskiego 164 została wzniesiona w 1897 r. i należy do najstarszych budynków powstałych w willowym przedmieściu, zwanym Neu-Westend.

Willa przy al. Wojska Polskiego 164

Zaprojektował ją szczeciński architekt Theodor Bless dla dr. med. Georga Wegnera.
20 czerwca 1897 r. willa ta stała już w stanie surowym. Tuż obok willi, pod adresem Falkenwalder Chausse 3, postawiono stajnię. Oba budynki ukończono 21 września 1897 r.
W 1910 r., w momencie przejścia willi na innego właściciela – adwokata Conrada Berndta, zmniejszono parcelę (dwukrotnie większą od okolicznych działek) o część zachodnią znajdującą się wokół stajni. Natomiast stajnię przebudowano na dom mieszkalny dla dr. Haas.

W 1912 r. zmienił się adres posesji na Falkenwalderstraße 79 b, wskutek włączenia przedmieścia Neu-Westend do miasta Szczecina. Pod tym samym adresem w latach 20 mieszkali również zarządcy: ogrodnik F. Grunnewald, a później siodlarz Ernst Lübber. Następna zmiana numeracji następuje w 1934 r. – na 128, a w 1937 r. – na 164. W 1934 r. jako lokatorów willi wymienia się kolejno: aplikanta sądowego Carla Augusta Berndta (syna Conrada Berndta) i dyrektora fabryki F. Hoglera. Po 1937 r. i prawdopodobnie już do końca wojny, właścicielem był adwokat i notariusz Walther Weiss.

Budynek posiada bryłę regularną i symetryczną na rzucie zbliżonym do kwadratu. Całość nawiązuje do architektury neorenesansowej. Fasada posiada trójosiowy ryzalit piętrowy w środkowej części domu od frontu i od strony tylnej.

Elewacja frontowa

Elewacja tylna

Ryzalit ten, poprzedzony został, wysokimi schodami i na wysokości parteru czterokolumnowym doryckim portykiem.

Czterokolumnowy dorycki portyk

Na dachu, znajduje się taras dostępny z pierwszego piętra. Całość wieńczy trójkątny tympanon, a w nim gryfy trzymające tarczę herbową.

Widok na taras I piętra

Tympanon z gryfami

Części boczne budynku są parterowe z poddaszem. Dwa półkoliście sklepione wejścia do wnętrza willi, znajdują się w elewacji bocznej. Większe wejście prowadzi na środkowy korytarz, a mniejsze do klatki schodowej.

Widok na elewację tylną i boczną

Półkoliste wejścia w elewacji bocznej

Parcela znajduje się między al. Wojska Polskiego, a ul. Krasickiego. Reprezentacyjna willa stoi w głębi ogrodu, otoczona ceglanym i otynkowanym murem, zwieńczonym dekoracyjną kratą. Od frontu widoczny ogród z drzewami takimi jak: lipy, świerki srebrne, magnolie, buki czerwone, wierzby i krzewy jaśminowe.

Oryginalne ogrodzenie

Wnętrze posiada układ dwu i półtraktowy.

Rzut parteru

Pokoje usytuowane były w narożnikach z salonem i jadalnią na osi. Salon znajdował się od strony frontowej. Nie zachowały się elementy dawnego wystroju i wyposażenia.

Dawniejszy salon

Dawniejsza jadalnia

Po wojnie aż do 1993 r. mieściło się tutaj Przedszkole Miejskie nr 18, dziś firma Euroregion.

O obiekcie opowiadał p. Maciej Słomiński

Informacje zaczerpnięte z kart ewidencyjnych zabytków architektury i budownictwa, a także opracowań przygotowanych przez Biuro Dokumentacji Zabytków w Szczecinie oraz Regionalny Ośrodek Bada i Dokumentacji Zabytków w Szczecinie.

Fot. Gonia