Opublikowane przez kgirl w Kuchnia.

Dziś coś nie tylko dla tych ściśle przestrzegających postu.

Smacznego!


Danie z malinami

¾ funta malin (mogą być z domowych spiżarni) włożyć do głębokiej miski, dodać ¼ funta startego cukru i mieszać łyżką przez kwadrans. Następnie ubij białko z 20 jaj na sztywną pianę, dodaj do malin, na początek tylko kilka łyżek piany, by się całość dobrze połączyła, następnie dodać resztę. Gdy się całość połączy, włożyć do cynkowej misy całą masę, mocno cukrem przystroić, wstawić do podgrzanej masy tortowej i piec, aż się żółtobrązowe stanie. Danie może się jedynie 15 minut piec i zaraz potem na stół podane być musi, przy czym cynkową misę w fajansową wstawić.

Ryż z winem francuskim

Wziąć funt ryżu, wybrać z niego niedobre i nieołuskane ziarna, przełożyć do ocynkowanego rondla, zalać zimną wodą, postawić na ogniu i zagotować. Odlać wodę i zalać ponownie zimną, dobrze wymieszać, zalać ciepłą wodą i zagotować ponownie. Następnie dolać wina francuskiego, wziąć 4 pomarańcze, zetrzeć z dwóch skórkę na cukier i dodać cukier wraz z sokiem z czterech pomarańczy do ryżu. Gdy brak pomarańczy, można je cytrynami zastąpić, pamiętać jednak należy, by całość porządnie posłodzić. Gdy ryż już ugotowany i miękki jest, ale nie sklejony, podawaj go w małych miseczkach lub na półmiskach i przyozdób galaretką malinową i plasterkami cytryny.

Przygotuj następnie sos kremowy: wybełtaj żółtko 16 jaj w garnku, dodaj odrobinę krochmalu, ¾ wina francuskiego, ¼ kwartę wody, sok z jednej cytryny, cukier do smaku i trochę cynamonu, postaw całość w rondlu na małym ogniu i ciągle mieszaj, aż zgęstnieje, przelej do garnka, ostudź i podawaj chłodny na stół.

Jabłka z kasztanami

Duże bursztówki obrać, ogonek odciąć, wydrążyć ogryzek, ostrożnie, by jabłka całe pozostały. Następnie drobno posiekane jabłka wraz z drobno posiekanymi słodkimi i gorzkimi migdałami rozpuścić w maśle. Gdy masa odrobinę ostygnie, dodać cukier, startą cytrynę, kwasek cytrynowy, małe rodzynki i jaja. Tą masą wypełnić bursztówki i zapiec na maśle. Kasztany obrać, w wodzie i winie z cukrem ugotować. Jedynie niewiele sosu może pozostać. Jabłka umieścić w misce i obłożyć kasztanami.

Opracowano na podstawie:
M. Rosnack, Stettiner Kochbuch, Stettin 1845.