Opublikowane przez kgirl w Kuchnia.

Kiedyś czas karnawału spędzano na wystawnych balach czy maskaradach w znanych restauracjach lub lokalach. Przyjęcia urządzali także co bogatsi mieszczanie. Dzisiaj niewiele się zmieniło. Jeżeli ktoś planuje karnawałowe szaleństwo zorganizować sam, proponujemy kilka przepisów ku uciesze podniebienia.

Smacznego!


Zupa czekoladowa z mlekiem

Weź jedną kwartę dobrego mleka, postaw na ogniu i gdy się zagotuje, wrzuć 8 łutów startej dobrej czekolady, zagotuj i jednocześnie wymieszaj żółtka 4 jaj z pełną filiżanką zimnego mleka. Następnie dodaj do gotującej się czekolady i jeżeli to konieczne dodaj cukru. W końcu przelej do naczynia, w którym zupa zostanie podana na stół. Jeżeli chce się podawać zupę z pianą, należy ubić białko z każdego jaja na pianę, postawić rondel z wodą na ogniu, zdjąć gdy woda się zagotuje, na wierzch położyć ubitą pianę i natychmiast przykryć pokrywą. Następnie piana jest gotowa. Za pomocą szumówki przełożyć do sita, by odrobinę obciekła i rozłożyć na zupie. Jednak przygotowywać trzeba ją przed zupą czekoladową i co najmniej z 4 jaj, bo inaczej piany za mało będzie.

Faszerowane ogórki

Obierz spore, zielone ogórki, przekrój je wzdłuż, wydrąż, wyjmij wszystkie pestki, ogórki wymyj i ułóż na desce dziurawą stroną do dołu, by wody w nich nie zostało. Następnie przygotuj farsz według przepisu na nadzienie do faszerowanej kapusty włoskiej. Jednak na jeden mendel dużych ogórków, jedynie połowę. Następnie wypełnij ogórki farszem, mocno go uciskając. Przygotuj mocny bulion z baraniny, przynajmniej z trzech funtów mięsa, gdyż inaczej nie smakuje dobrze, ponieważ ogórki wiele soku zawierają. Postaw bulion na ogniu i gdy się zagotuje włóż do niego ogórki. Jak tylko gotować się będą kwadrans, dolej dobrego, ostrego octu winnego, a gdy zmiękną dodaj zasmażanej mąki, pieprzu i kwiatu muszkatołowego. Podczas przyrządzania ogórków, ułożyć je farszem do dołu, by zaokrąglona strona u góry była, polać sosem i tak podawać na stół.

Ciasto kartoflane

Z 21 jaj ubij żółtko z ¾ funta cukru, dodaj 1 ½ funta gotowanych i startych ziemniaków, 12 łutów słodkich i 4 łuty gorzkich, rozbitych migdałów oraz skórkę z jednej cytryny. Wymieszaj całość z dobrą godzinę, białko z 21 jaj ubij na pianę, dodaj do masy, całość wlej do wysmarowanej masłem formy i upiecz.

Poncz jajeczny

Żółte z cytryny zetrzeć na cukier, dodać sok z 5 bądź 6 cytryn, funt cukru, 1 kwartę dobrego wina, 1/3 kwarty rumu i 10 do 12 jaj. Całość postawić w rondlu na ogniu i za pomocą ubijaczki ubić na pianę tak, by nabrało wysokości. Ten poncz należy z kufli do piwa pić.

Opracowano na podstawie:
M.Rosnack, Stettiner Kochbuch, Stettin 1845.