Opublikowane przez kgirl w Kuchnia.

Zapraszamy na kontynuację z poprzedniego tygodnia.

Smacznego!


Danie postne ze słodkich makaronów i herbatników

Rozbij w garnku 12 całych jajek i z 6 jajek wbij żółtka, wymieszaj dobrze i dodaj startej cytryny, cukru według upodobania, ½ kwarty śmietany i 1 kwartę dobrego mleka. Weź ½ funta słodkiego makaronu i ¾ funta świeżych, podpieczonych, długich herbatników, które nie są zbyt brązowe (zarówno herbatniki jak i makaron należy rozkruszyć), wsyp do formy, zalej ówcześnie przygotowaną masą, postaw formę w zagrzanej formie tortowej i pozostaw, by się piekło. Gdy będzie gotowe, nałóż białko ubite na pianę, przystrój grubo drobno startym cukrem i cynamonem i zapiecz na złotobrązowy kolor, prędko, by potrawa zbyt długo w formie nie pozostawała.

Danie z jabłek na zimno

Przygotować bursztówki tak, jak w uprzednio podanych przepisach. Następnie włożyć je do miski, potnij cytrynę w długie paski i wbij w jabłka. Weź żółtko z 24 jaj, dodaj łyżkę krochmalu, wymieszaj dobrze, dolej ¾ kwarty dobrego francuskiego wina i soku z dwóch cytryn, na które wcześniej starto cukier i dodać go tyle, by było słodkie. Przedtem postawić na ogniu w małym rondlu cynamon a gdy się zagotuje, dodać wody do przygotowanej masy, postawić ją na małym ogniu i nieustannie mieszać, aż zgęstnieje. Następnie dodać białko z 12 jajek, wcześniej ubite na sztywną pianę, wymieszaj całość delikatnie, postaw ponownie na chwilę na ogień, by piana się podgrzała, nałóż na jabłka, gdy ostygnie, przystrój cytryną. Sok, który pozostał po gotowaniu jabłek, przelej przez sitko, dodaj wina i cukru, zagotuj, by zgęstniało i zalej tym danie.

Opracowano na podstawie:
M. Rosnack, Stettiner Kochbuch, Stettin 1845.