Opublikowane przez kgirl w Kuchnia.

Dziś proponujemy napoje, które proste w przygotowaniu pozwolą nam w ten jesienny czas zachować zdrowie.

Smacznego!


Napój słodowy

Trzy do czterech łyżek drobno rozgniecionego słodu zalać 1 kwartą gotującej się wody, następnie na kilka godzin pozostawić i przez drobne sitko przecedzić. Na 1 kwartę napoju można teraz według upodobania pół szklanki wina i odrobinę cukru dodać.

Napój słodowy na inny sposób

Do czterech łyżek rozgniecionego słodu rozdrobnić 2 łuty pieczonych skórek od chleba bądź żytnich herbatników, trochę gorzkich pomarańczy gotowanych w 1 kwarcie wody przez godzinę, następnie całość przez sitko przecedzić, a gdy ostygnie szklankę mozelskiego bądź reńskiego wina z odrobiną cukru dodać.

Woda chlebowa

Funt lekko podpieczonego chleba bądź herbatników żytnich zalać 1 kwartą gorącej wody, ostudzić, przelać a następnie zależnie od okoliczności sokiem z porzeczek bądź cytryny, a także szklanką mozelskiego wina doprawić.

Woda jajeczna

Żółtko z dwóch jajek wymieszać z ½ kwarty letniej wody bądź wody chlebowej, dolać następnie szklankę wina reńskiego, cukru dodać do smaku. Napój ten można letni bądź zimny spożywać.

Woda jabłkowa

Wziąć 5 do 6 nieobranych bursztówek, przekroić na krzyż, dodać 1 kwartę wody, 4 łuty małych bądź 2 łuty dużych rodzynek, pozwolić by się gotowały godzinę, odcedzić je następnie. Można pić zimne bądź letnie.

Woda cytrynowa

Wziąć do ¾ kwarty zimnej wody 8 łutów cukru i sok z dwóch cytryn.

Opracowano na podstawie:

M. Rosnack, Stettiner Kochbuch, Stettin 1845.