Opublikowane przez kgirl w Kuchnia.

Za oknem już zimno i wietrznie. Dla tych, którzy zmagają się z chorobą, podajemy dzisiaj kilka przepisów, które pozwolą im szybciej do zdrowia powrócić.

Smacznego i na zdrowie!


Zupa mleczna

Dwa łuty białego chleba bądź kajzerek ugotować w ¼ kwarty mleka, z żółtkiem z dwóch jajek wymieszać i cukrem dosłodzić.

Zupa z kaszki ryżowej

Dwa łuty kaszki ryżowej gotować z połową kwarty mleka całą godzinę i gdy kaszka jest już prawie miękka, dodać plasterek cytryny, zdjąć z ognia, dodać cynamonu i cukru do smaku.

Grysik ryżowy z jabłkiem

Do dwóch łutów grysiku wziąć 3 starte bursztówki bądź dwie renety, gotować godzinę w ¾ kwarty wody, dodać cukru i cynamonu do smaku.

Mleko migdałowe

Cztery łuty słodkich migdałów zalać gorącą wodą, zdjąć z nich skórkę, ubić w moździerzu z odrobiną cukru na jednolitą masę, dolać odrobinę wody, nie przestając przy tym mieszać, kleiku owsianego bądź ryżowego, wycisnąć masę przez chustkę bądź przelać przez drobne sitko. Pozostałe rozgnieść dokładnie raz jeszcze, rozcieńczyć i przelać ponownie, czynność powtarzać, aż wszystko drobniutkie będzie. Otrzymane mleko dosłodzić cukrem.

Opracowano na podstawie:

M. Rosnack, Stettiner Kochbuch, Stettin 1845.