Interaktywna wizualizacja przedwojennego Szczecina - pomysł

Projekt wirtualnego odtworzenia przedwojennego Szczecina.
Awatar użytkownika
Busol
Admin
Posty: 9622
Rejestracja: 21 kwie 2004, o 01:42
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Busol » 17 kwie 2008, o 14:38

Pupcia by sie znalazła. WIdziałeś to:
http://sedina.pl/galeria/displayimage.p ... 260&pos=36

?
Zapraszam na TrocheInaczej.pl.
"Niemcy kiedyś byli źli, a teraz są dobrzy. Ktoś mi tak opowiadał". Franek Bis.
Leks
Virtuell
Posty: 199
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 09:24

Postautor: Leks » 17 kwie 2008, o 14:54

Ooo przyda się, odtworzyli tam ładnie bok. Ale i tak to jeszcze za mało. Więcej zdjęć tego modelu nie ma? Są tam raptem 2-3 foty.

http://sedina.pl/galeria/albums/userpic ... -%2011.jpg

Hehe ten model też ma swoje rozbieżności. Widać je pomiędzy fotą powyższą a fotą 26 z tego albumu co zaprezentowałeś. W modelu w dolnej linii okien, z przodu za tym owalem brakuje jednego okna. W modelu są 3 a na prawde były 4...
Awatar użytkownika
Torney
Posty: 8630
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 13:57

Postautor: Torney » 17 kwie 2008, o 15:20

Tutaj jest kilka rysunków, może się przydadzą.
Erich-Falkenwaldergesellschaft
Leks
Virtuell
Posty: 199
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 09:24

Postautor: Leks » 18 kwie 2008, o 14:12

Główne bryły już prawie skończone:
Załączniki
sedina.JPG
Leks
Virtuell
Posty: 199
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 09:24

Postautor: Leks » 8 sie 2008, o 14:05

Teraz mam trochę czasu i podjąłem decyzję, że chyba znów spróbuje trochę popracować. Zrobić "Konigsplatz" - czy jak się dokładnie zwie to miejsce. Tylko, że ze zdjęć to wyjdzie pewnie trochę pomieszane jeśli chodzi o poszczególne okresy. Niektóre kamienice się trochę zmieniały w latach 20 - 45 - przynajmniej na zdjęciach tak to wygląda. Np. kamienica po Kurierze Szczecińskim. Tylko kurcze trudna to robota. Żeby cokolwiek dorobić, trzeba zgromadzić masę zdjęć, dobrze się przyjrzeć i "na oko" wszystko zrobić. No i jeszcze gdybym znał np. obsługę programu typu photoshop. Niedługo będę go miał i spróbuję stworzyć tekstury - to moja słaba strona. No właśnie - może ktoś chociaż w tym by mógł mi pomóc? :) Na razie zajmę się głównie bryłami. Niestety jednak do tej pory nikogo do pomocy nie znalazłem. Mało tego od jednego gostka słyszałem jakoby ktoś już robił taki projekt też, ale do tej pory ani widu ani słychu.

Wbrew pozorom nie zapomniałem o tym i ciągle sprawa chodzi mi po głowie tylko, że do tego trzeba mieć wielką wenę i determinacje. Mam nadzieje, że uda mi się kupić nowy komputer, bo ten już ledwo zipie, a trudno to robić na takim gracie.

Taka mała próba:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 2612c53853
- wiem, że to na razie nie wygląda za dobrze :P.

Pozdrawiam, niedługo być może zrobię więcej to pokaże.

Jeśli ktoś robi też taki projekt lub macie jakieś informacje na ten temat to napiszcie.
Załączniki
screen.jpg
Coś mi się wydaję, że jak będzie tego wiecej to bedzie fajnie wygladalo ;)
Awatar użytkownika
greg29
Posty: 267
Rejestracja: 17 cze 2008, o 11:57
Lokalizacja: Hökendorf

Postautor: greg29 » 9 sie 2008, o 12:53

Ja dopiero zaczynam moją przygodę z modelowaniem w darmowym programie Canvas 3D (polecam) więc mogę pomóc na miarę swoich umiejętności. Wbrew pozorom modelowanie to nic strasznego ja tylko przesadzam zawsze z detalami i potem mój komputer tego nie morze uciągnąć :D. Mam zresztą pomysł gdyby każdy zainteresowany w naszym portalu ściągnął sobie ten program i przy pomocy zdjęć z galerii oteksturował proste bryły to by nam się uzbierało trochę budynków :D tylko na początek eksperci by wskazali takie budowle które na starych zdjęciach można znaleźć w widoku z wielu stron. Może to trochę utopia jest ale nie zaszkodzi się postarać :roll:
Leks
Virtuell
Posty: 199
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 09:24

Postautor: Leks » 9 sie 2008, o 13:26

greg29 - napisz do mnie na gg 2623437 ;) - zgadamy się, może jakoś połączymy siły :p. A co twojego pomysłu to raczej nie jest on realny z jednego względu - to musi mieć ręce i nogi. Stawianie kwadratów z krzywymi teksturami spowoduje, że będzie to wszystko wyglądać żałośnie :P. Jednak trzeba mieć trochę doświadczenia żeby się tego podejmować. Lepiej jak się zajmie tym z 5 osób minimalnie znających się chociaż na rzeczy niż 200 ludzi produkujących masę badziewnych kwadratów do niczego się nie nadających ;). Czy twój program do modelowania obsługuje format *.3ds? Ja modeluje w mało popularnej aplikacji - anim8or - trochę topornej, ale już się zżyłem z tym programikiem :P.
Awatar użytkownika
greg29
Posty: 267
Rejestracja: 17 cze 2008, o 11:57
Lokalizacja: Hökendorf

Postautor: greg29 » 9 sie 2008, o 13:47

Czy 3ds obsługuje to muszę sprawdzić :D połączyć siły jasne:D na pewno napiszę tylko gadu założę sobie bo nie korzystam :wink:
jak wkleja się obrazek pod postem??? bo nie wiem a bym pokazał coś mojego :)
Awatar użytkownika
Piotrek
Posty: 1701
Rejestracja: 11 lip 2004, o 16:28
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Piotrek » 9 sie 2008, o 16:41

greg29 pisze:Czy 3ds obsługuje to muszę sprawdzić :D połączyć siły jasne:D na pewno napiszę tylko gadu założę sobie bo nie korzystam :wink:
jak wkleja się obrazek pod postem??? bo nie wiem a bym pokazał coś mojego :)
Pisząc normalnie posta masz trochę niżej napis <Dodaj załącznik>. Klikasz na <wybierz> i dodajesz swój plik z kompa. Następnie klikasz <wyślij załącznik>. Jak przeładuje się strona i pojawi się informacja że dodno załącznik klikasz <WYŚLIJ>. Chyba ująłem to w miarę jasno :wink:
Awatar użytkownika
greg29
Posty: 267
Rejestracja: 17 cze 2008, o 11:57
Lokalizacja: Hökendorf

Postautor: greg29 » 9 sie 2008, o 18:06

Ok dzięki już mi się rozjaśniło co nieco :D
Leks
Virtuell
Posty: 199
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 09:24

Postautor: Leks » 10 sie 2008, o 14:12

Już prawie ukończona. Tekstury może nienajlepsze, ale przydałby się profesjonalista w tej dziedzinie.

Przydałyby mi się dobre zdjęcia Konzerthausu od strony Małopolskiej jak i innych widoków.
Załączniki
screen.jpg
Awatar użytkownika
Busol
Admin
Posty: 9622
Rejestracja: 21 kwie 2004, o 01:42
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Busol » 10 sie 2008, o 16:17

bardzo ładne
Zapraszam na TrocheInaczej.pl.
"Niemcy kiedyś byli źli, a teraz są dobrzy. Ktoś mi tak opowiadał". Franek Bis.
Awatar użytkownika
Kropka
Posty: 752
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Kropka » 10 sie 2008, o 16:19

Busol pisze:bardzo ładne
Zgadzam się z przedmówcą :wink:
Awatar użytkownika
emilka
Posty: 425
Rejestracja: 29 gru 2005, o 20:17
Lokalizacja: Zabelsdorf, Carlastr.

Postautor: emilka » 10 sie 2008, o 16:34

Berliner Tor mnie zachwycił(a?) :)
Naprawdę świetnie wyszło :)
Awatar użytkownika
greg29
Posty: 267
Rejestracja: 17 cze 2008, o 11:57
Lokalizacja: Hökendorf

Postautor: greg29 » 10 sie 2008, o 17:34

A to propozycja z mojej strony
I od razu mała zagadka co i gdzie???
Załączniki
Screen na Sedinę.JPG
Na razie tylko w czarno-białym :(

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron