Jezu miałes chyba na myśli wysokowydajne. Wierz mi kiedyś produkcja masowa była znacznie mniej udziwniona, zdziwiłbys się co teraz dodaje się do produkcji żywności.Jezu pisze:Czasami lepiej nie wiedzieć. Zwłaszcza jeśli chodzi o produkty wysoko przetworzone.romur pisze:apropo paprykarza szczecinskiego czy ktoś wie jaka była pirwotna receptura GRYFA i z jakich ryb był produkowany
Ozdrawiam (innych a siebie leczę).
Jak to z paprykarzem było jest w pierwszym tomie z Archiwum Sz. (drugi już wkrótce!)RychO pisze:Oryginalna gryfowska receptura powstała na kanwie afrykańskiego przepisu na tzw. rybę Ciop-ciop. Być moze inspiracją był nasz dalekomorski pobyt na łowiskach Senegalu w latach`70.
Oto fragment z innego forum ".....aby do produkcji nowej, "egzotycznej" konserwy wykorzystać ścinki powstałe przy krojeniu zamrożonych bloków rybnych (powstawały z nich kwadratowe, panierowane kostki). Zapewne był to jeden z wielu pomysłów racjonalizatorskich - w archiwalnych dokumentach z Gryfa znalazłem wzmiankę o specjalnym zespole racjonalizatorskim działającym wtedy w przedsiębiorstwie. Poza mięsem z różnych gatunków afrykańskich ryb w paprykarzu szczecińskim - tym pierwszym, oryginalnym - była pulpa pomidorowa sprowadzana z Bułgarii i Węgier, ostra afrykańska papryczka pima, warzywa i przyprawy...."romur pisze:....jestem ciekawy jakich ryb wtedy używano.
Czy były to ryby pierwszego gatunku, czy tak jak dzisiaj bliżej nie określone coś co po otwarciu nadaje się do wyrzucenia....
Słyszałem trochę o tym co dodaje się obecnie do żywności bo znałem kiedyś gościa, który był przedstawicielem handlowym firmy produkującej takie cuda ale nie będę opowiadał.Woytas pisze:Jezu miałes chyba na myśli wysokowydajne. Wierz mi kiedyś produkcja masowa była znacznie mniej udziwniona, zdziwiłbys się co teraz dodaje się do produkcji żywności.Jezu pisze:Czasami lepiej nie wiedzieć. Zwłaszcza jeśli chodzi o produkty wysoko przetworzone.romur pisze:apropo paprykarza szczecinskiego czy ktoś wie jaka była pirwotna receptura GRYFA i z jakich ryb był produkowany
Ozdrawiam (innych a siebie leczę).
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości