Randrzej_46 pisze:
Sprawa remontu wiaduktu opisywana była również na forum. Naprawiany był (wykonanie nasypu, naprawa urwanego końca wraz ze wzmocnieniem zawalonego przęsła) w roku 1962 z pomysłem poprowadzenia tam normalnej linii. Zrezygnowano później z tego pomysłu ale to było później. Więc po co było usuwać tory które miały być później wykorzystywane. Stąd nadal są.
Chyba nie mówimy o tym samym remoncie, ja miałem na myśli remont, który odbył się na przełomie 2006 i 2007 roku (
http://www.swiatowy.org/bilety/most/most.html na dole strony) i po tym remoncie szyny na dobre zniknęły z wiaduktu.
Randrzej_46 pisze:Więc po co było usuwać tory które miały być później wykorzystywane. Stąd nadal są.
Które szyny masz na myśli? Bo tego stwierdzenia nie rozumiem

Nie wierzę w to, że szyny pod asfaltem, po jego zdjęciu, nadal nadają się do użytku. No chyba, że jednak mówimy o szynach na wiadukcie, które jeszcze 4 lata temu były na powierzchni, a których już nie ma.
Nie ma co się dziwić, że zaskoczeniem było dla mnie odkrycie szyn pod asfaltem. Urodziłem się 22 lata po remoncie w 1962 r. czyli mogę co najwyżej pamiętać stan linii w tym rejonie, który do dzisiaj nie zmienił się. Jedynym "odkryciem", które nie jest dla mnie zaskoczeniem są dla mnie odkrywające się co roku po zimie szyny na skrzyżowaniu Jagiellońskiej i Piastów. Do czasu wiosennego łatania, potem znowu znikają na rok.
Bardzo żałuję, że nie widziałem szyn w ul. Malczewskiego kiedy budowano CH Galaxy. Słyszałem, że wyjęli, a kiedy pojechałem na miejsce to było już
po ptokach. Czy ktoś z Państwa wie czy mogę się spodziewać "odkrycia" na ul. E. Plater, Obrońców Stalingradu albo al. Wojska Polskiego?