Czy to Turzyn czy Grabowo?

Dyskusje na temat powojennego Szczecina.
Awatar użytkownika
secessionlove
Posty: 396
Rejestracja: 13 cze 2009, o 16:27
Lokalizacja: Graudenz/Stettin
Kontakt:

Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: secessionlove » 10 mar 2010, o 18:05

Jak w tytule: Czy to stacja Szczecin Turzyn, czy Szczecin Grabowo? Interesuje mnie gdzie rozładowano te "stopiątki". Pamiętam, że w połowie lat 90. "stopiątki" z Gorzowa wyładowywano na Grabowie. Tam tez na wagony kolejowe były wstawiane eNki, które trafiły potem do Warszawy. Inna sprawa, że na Turzynie wyładowano pierwszą partię Ikarusów 280.
Załączniki
DSC02191.JPG
Ze zbiorów Mieczysława Markowskiego
Awatar użytkownika
Piotrek
Posty: 1701
Rejestracja: 11 lip 2004, o 16:28
Lokalizacja: Szczecin

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: Piotrek » 10 mar 2010, o 20:47

Autobusy były rozładowywane na Turzynie ponieważ tam istnieje rampa do za- i wyładunku pojazdów kołowych. Z tej rampy korzystało często wojsko, a drugą stacją gdzie odbywał się załadunek wojska to Gumieńce. Turzyn też służył do rozładunku samochodów osobowych dostarczanych na wagonach prosto z Żerania oraz Tych.
Skłądy tramwajowe były rozładowywane na Grabowie bo tam wstawiano je na tory tramwajowe w okolicach bramy stoczniowej (przynajmniej pamietam jeden taki przypadek).
Awatar użytkownika
secessionlove
Posty: 396
Rejestracja: 13 cze 2009, o 16:27
Lokalizacja: Graudenz/Stettin
Kontakt:

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: secessionlove » 11 mar 2010, o 16:18

A więc to Grabowo.
Awatar użytkownika
Schulz
Expert
Posty: 1367
Rejestracja: 10 lis 2005, o 22:16
Lokalizacja: Stettin-Scheune, Berliner Chaussee

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: Schulz » 11 mar 2010, o 21:47

Piotrek pisze:Autobusy były rozładowywane na Turzynie ponieważ tam istnieje rampa do za- i wyładunku pojazdów kołowych. Z tej rampy korzystało często wojsko, a drugą stacją gdzie odbywał się załadunek wojska to Gumieńce...
Nie wiem, jak to jest dzisiaj, ale w latach sześćdziesiątych ub. wieku nasz pułk z Gumieniec, czołgi i inne pojazdy za- i wyładowywał na Turzynie lub w Stobnie.
mirekjot
Posty: 1033
Rejestracja: 17 gru 2004, o 12:32

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: mirekjot » 12 mar 2010, o 09:18

Na fotografii jest stacja Turzyn, co wcale nie oznacza, ze te tramwaje tam rozladowano. Na Turzynie nie bylo zadnych mozliwosci. Wiec jechalo to do Niebuszewa, potem podstawiano wagony pod rozladunek na Grabowo i tam tramwaje zdejmowano na tory kolejowe. Aby przetoczyc je na tory tramwajowe stosowano specjalna zwrotnice nakladkowa, ktora umozliwiala przejazd z toru kolejowego na tramwajowy. Fragment tej zwrotnicy zachowal sie w jezdni na ul.Nocznickiego, za skrzyzowaniem z ul. 1-go Maja, w poblizu bramy stoczni.
Awatar użytkownika
RychO
Posty: 3274
Rejestracja: 2 lis 2004, o 14:10
Lokalizacja: Szczecin - Kozacka Góra
Kontakt:

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: RychO » 12 mar 2010, o 09:51

Schulz pisze: Nie wiem, jak to jest dzisiaj, ale w latach sześćdziesiątych ub. wieku nasz pułk z Gumieniec, czołgi i inne pojazdy za- i wyładowywał na Turzynie lub w Stobnie.
17 bsap. po powrocie z manewrów Opal 98 - Stobno.
Awatar użytkownika
secessionlove
Posty: 396
Rejestracja: 13 cze 2009, o 16:27
Lokalizacja: Graudenz/Stettin
Kontakt:

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: secessionlove » 13 mar 2010, o 15:40

mirekjot pisze:Na fotografii jest stacja Turzyn, co wcale nie oznacza, ze te tramwaje tam rozladowano. Na Turzynie nie bylo zadnych mozliwosci. Wiec jechalo to do Niebuszewa, potem podstawiano wagony pod rozladunek na Grabowo i tam tramwaje zdejmowano na tory kolejowe. Aby przetoczyc je na tory tramwajowe stosowano specjalna zwrotnice nakladkowa, ktora umozliwiala przejazd z toru kolejowego na tramwajowy. Fragment tej zwrotnicy zachowal sie w jezdni na ul.Nocznickiego, za skrzyzowaniem z ul. 1-go Maja, w poblizu bramy stoczni.
Doskonale pamiętam tą zwrotnicę.

Tu mamy wyładunek na stacji Grabowo
Załączniki
DSC02192.JPG
Ze zbiorach Mieczysława Markowskiego
STAR66
Posty: 16
Rejestracja: 3 lut 2011, o 18:30

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: STAR66 » 4 lut 2011, o 10:24

mirekjot pisze:Na fotografii jest stacja Turzyn, co wcale nie oznacza, ze te tramwaje tam rozladowano. Na Turzynie nie bylo zadnych mozliwosci. Wiec jechalo to do Niebuszewa, potem podstawiano wagony pod rozladunek na Grabowo i tam tramwaje zdejmowano na tory kolejowe. Aby przetoczyc je na tory tramwajowe stosowano specjalna zwrotnice nakladkowa, ktora umozliwiala przejazd z toru kolejowego na tramwajowy. Fragment tej zwrotnicy zachowal sie w jezdni na ul.Nocznickiego, za skrzyzowaniem z ul. 1-go Maja, w poblizu bramy stoczni.
I tak to było.
Awatar użytkownika
kicikk
Posty: 110
Rejestracja: 7 maja 2004, o 17:38
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: kicikk » 4 lut 2011, o 14:23

STAR66 pisze:Fragment tej zwrotnicy zachowal sie w jezdni na ul.Nocznickiego, za skrzyzowaniem z ul. 1-go Maja, w poblizu bramy stoczni
Wspomniany fragment nie istnieje już chyba od roku...
Maciej Kiciński
5lipca
Posty: 224
Rejestracja: 5 lip 2010, o 11:18

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: 5lipca » 4 lut 2011, o 15:55

[quote="kicikk"][quote="STAR66"]Fragment tej zwrotnicy zachowal sie w jezdni na ul.Nocznickiego, za skrzyzowaniem z ul. 1-go Maja, w pystko raczej się zgadzało...
Ostatnio zmieniony 26 cze 2014, o 21:55 przez 5lipca, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kicikk
Posty: 110
Rejestracja: 7 maja 2004, o 17:38
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: kicikk » 4 lut 2011, o 16:06

to prawda, nie spojrzałem na datę a cytowana wypowiedź była faktycznie cytatem cytatu.
Dziwi mnie tylko celowość odkopania starego tematu w sposób jaki zrobił to kolega STAR66 - nic nie wnosząc do dyskusji.
Maciej Kiciński
5lipca
Posty: 224
Rejestracja: 5 lip 2010, o 11:18

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: 5lipca » 4 lut 2011, o 16:13

OK, faktycznrazie jest OK!
Ostatnio zmieniony 26 cze 2014, o 21:55 przez 5lipca, łącznie zmieniany 1 raz.
STAR66
Posty: 16
Rejestracja: 3 lut 2011, o 18:30

Re: Czy to Turzyn czy Grabowo?

Postautor: STAR66 » 4 lut 2011, o 17:56

Ok. Mój błąd.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

cron