Co to za blaszka?

Luźne tematy (kultura, sztuka, sport).
Awatar użytkownika
spimac
Posty: 808
Rejestracja: 12 cze 2004, o 21:50
Lokalizacja: Szczecin/Birmingham UK

Postautor: spimac » 22 sty 2006, o 17:59

Torney pisze:Jeśli to pyzy poznańskie, to tym tłuszczem z przepisu pewnie jest ceres.
Dla Czechów.
Tłuszcze specjalne
Do grupy tłuszczów specjalnych zaliczamy ceres, jest to tłuszcz produkowany z utwardzonych tłuszczów roślinnych lub roślinnych i zwierzęcych, który od margaryny różni się tym że nie zawiera wody (tylko około 0,3%). Do produkcji ceresu do roztopionej mieszaniny tłuszczów w czasie jej chłodzenia wtłacza się powietrze, ze otrzymywana masa stanowi pianę. Do tłuszczów specjalnych nalezą tłuszcze piekarskie produkowane z rafinowanych olejów roślinnych lub roślinnych i zwierzęcych z dodatkiem emulgatorów: specjał 6- zawierających 6% lecytyny- stosowany do produkcji pieczywa wyborowego i półcukierniczego, oraz specjał 10- zawierający 10% lecytyny- wykorzystywany do produkcji pieczywa wyborowego o niewielkiej ilości tłuszczu.


Chociaż niekoniecznie przy pyzach.
_________________
Erich-Falkenwaldergesellschaft
Awatar użytkownika
Aygon
Posty: 2440
Rejestracja: 17 cze 2004, o 23:07
Lokalizacja: Stettin Hökendorf

Postautor: Aygon » 22 sty 2006, o 18:35

To może napiszecie jakas ksiazke kucharską (101 przepisów babci Sediny :?: ) :D :D :D
Zweckverband fur Gross Stettin
GG:1237155
[url=http://www.prawobrzeze.org/galeria]galeria przedwojennego prawobrzeża[/url]
BUCHHEIDE VEREIN
Awatar użytkownika
Iwonka
Posty: 5889
Rejestracja: 16 sie 2004, o 10:32
Lokalizacja: Bollinken-Frauendorf

Postautor: Iwonka » 22 sty 2006, o 18:38

Aygon pisze:To może napiszecie jakas ksiazke kucharską (101 przepisów babci Sediny :?: ) :D :D :D
Z babci zrobiłby się dziadek. Już widzę te przepisy. Zaczeliśmy od pyzy, a skończyło by się nalewkach dziadunia. :lol:
Awatar użytkownika
Torney
Posty: 8630
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 13:57

Postautor: Torney » 22 sty 2006, o 18:39

Aygon pisze:To może napiszecie jakas ksiazke kucharską (101 przepisów babci Sediny :?: ) :D :D :D
No i zepsuł! A miała być niespodzianka...
Erich-Falkenwaldergesellschaft
Awatar użytkownika
spimac
Posty: 808
Rejestracja: 12 cze 2004, o 21:50
Lokalizacja: Szczecin/Birmingham UK

Postautor: spimac » 22 sty 2006, o 18:54

A mogło być tak pięknie........
_________________
Erich-Falkenwaldergesellschaft
Awatar użytkownika
hehenio
Posty: 1472
Rejestracja: 21 maja 2005, o 23:23
Lokalizacja: Bartnicza

Postautor: hehenio » 22 sty 2006, o 19:47

Aygon pisze:To może napiszecie jakas ksiazke kucharską (101 przepisów babci Sediny :?: ) :D :D :D
Jest już. Reprint z 1845. Niecała dycha.
Awatar użytkownika
Aygon
Posty: 2440
Rejestracja: 17 cze 2004, o 23:07
Lokalizacja: Stettin Hökendorf

Postautor: Aygon » 22 sty 2006, o 20:22

A czy ja dobrze widze kto to ten pan na okładce.. :?: :wink:
Zweckverband fur Gross Stettin
GG:1237155
[url=http://www.prawobrzeze.org/galeria]galeria przedwojennego prawobrzeża[/url]
BUCHHEIDE VEREIN
Awatar użytkownika
Exadum
Posty: 1448
Rejestracja: 8 maja 2004, o 21:47
Lokalizacja: klikam z Polic, kiedyś patrzyłem na sklep Matz'a

Postautor: Exadum » 23 sty 2006, o 01:36

A to feler...
Dobra, mogę być knedlik. Człowiek uczy się całe życie.
Smaku mi narobiliście, a zaczeło się tak niewinnie... no właśnie !!!!
Wino całkiem pasuje do pyzdlików na parze :lol:
Awatar użytkownika
Jsz
Posty: 1698
Rejestracja: 17 lis 2004, o 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Jsz » 23 sty 2006, o 09:37

Aygon pisze:...czy ja dobrze widze kto to ten pan na okładce ?
Nie, Pan na okładce nie ma takiego mięśnia piwnego...

A w ogóle to proponuję zmienić nazwę wątku na kulinarny..
Awatar użytkownika
szperacz88
Posty: 753
Rejestracja: 20 sie 2004, o 15:19
Lokalizacja: Stettin, Moltkestrasse
Kontakt:

Postautor: szperacz88 » 23 sty 2006, o 11:54

Zaczeliśmy od pyzy, a skończyło by się nalewkach dziadunia.
Błąd byłby same nalewki i porady jak robić bimber :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
GG:6137084 szperacz88@tlen.pl/ 0508925219
Towarzystwo Wiedzy historycznej "Terra Stetinum"/motto: Fant zawsze musi być
posiadacz wykrywacza jabel i dyktafonu jakby co. Teren działania: Międzyodrze, strefa przygraniczna, las arkoński, wyspa pucka.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości

cron