Dla Czechów.Torney pisze:Jeśli to pyzy poznańskie, to tym tłuszczem z przepisu pewnie jest ceres.
Tłuszcze specjalne
Do grupy tłuszczów specjalnych zaliczamy ceres, jest to tłuszcz produkowany z utwardzonych tłuszczów roślinnych lub roślinnych i zwierzęcych, który od margaryny różni się tym że nie zawiera wody (tylko około 0,3%). Do produkcji ceresu do roztopionej mieszaniny tłuszczów w czasie jej chłodzenia wtłacza się powietrze, ze otrzymywana masa stanowi pianę. Do tłuszczów specjalnych nalezą tłuszcze piekarskie produkowane z rafinowanych olejów roślinnych lub roślinnych i zwierzęcych z dodatkiem emulgatorów: specjał 6- zawierających 6% lecytyny- stosowany do produkcji pieczywa wyborowego i półcukierniczego, oraz specjał 10- zawierający 10% lecytyny- wykorzystywany do produkcji pieczywa wyborowego o niewielkiej ilości tłuszczu.
Chociaż niekoniecznie przy pyzach.