(artykuł) O kamerach

Awatar użytkownika
konger
Posty: 464
Rejestracja: 6 maja 2004, o 12:49
Lokalizacja: Szczecin koło Polic
Kontakt:

Postautor: konger » 8 lip 2008, o 20:26

RafałZahorski pisze:Cześć Konger, zoom cyfrowy to nie zoom ale ... optyczny to x 36 a to bardzo dużo kolego. Cyfrowy to nie zoom ale przy dobrej matrycy zawsze można zobaczyć więcej korzystając właśnie z zoomu cyfrowego - zawsze to coś. Pamiętaj że to kamery jedynie wykorzystane jako internetowe a nie aparaty fotograficzne (te też nie mają wciąż optycznych x nawet 20) czy kamery TV. Producent tj. Sony nawet nie myślał o tym że jacyś szaleńcy z Polski je wykorzystają jako internetowe. Ale .... jeszcze zobaczysz w Szczecinie kamerę z roto zoomem mającym zoom optyczny x kilkaset razy. Taki sprzęt szykuje nam Altram w Wawie i Sony. Może w tym roku - zobaczymy. Taki roto zoom kosztuje jednak krocie - to dosłownie małe auto.
Witaj Rafale. Największy w tej chwili widziałem w Olympusie x18, w kamerach x40. Ale nie oszukujmy się, im większy zakres ogniskowych tym gorsza optyka - coś za coś :wink:

A co do nowych kamer - chętnie zobaczę :twisted:

Pozdrawiam

ps. mamy wspólnych znajomych w M.
.:konger:.

One life. Live it.
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 8 lip 2008, o 21:52

Cześć Konger, wiem wiem auto kącik - to Koper. No cóż ta choroba widać zaraźliwa jest - mnie on też zaraził.

Co do kamer to RZ-30P mają optyczny x 25 a RX-570 na x 36. Obie mają potężne obiektywy - nie ma szans na takie w aparacie nawet w tzw lustrance. Po prostu są za duże do aparatu. Ponadto przetwornik CCD w kamerach to nie to samo co w aparatach cyfrowych nie mówiąc o tych gów...ch z komórek. To całkiem inne CCD - robione specjalnie pod kamery. Dlatego dopiero teraz Sony wprowadza kamery megapikselowe. Czyli to nie te same jak w aparacie tylko całkiem nowe. Gdyby zastosować te z aparatów to pewno nie było by takiego Lan'u czy wireless który by to pociągnął. Roto zoomy to są naprawdę gigantyczne obiektywy. Weź pod uwagę fakt że użycie dużego zoom-u optycznego pociąga za sobą problem stabilizacji. W naszych kamerach samo włączenie funkcji stabilizacji powoduje że prędkość klatek na sekundę spada o 50%!!! Czy wyobrażasz sobie aparat foto z zoomem optycznym tylko x 20? + dodatkowo drżenie Twojej ręki? Przy takim zooomie ręka neurochirurga to drżenie dłoni alkoholika z 20 letnim stażem. Tak więc porównywanie optyki aparatu fotograficznego do kamer nie może mieć miejsca. Ale nie martw się - sam zobaczysz jak to będzie działać. My się generalnie staramy by Szczecin miał najlepszy sprzęt. Pozdrowienia Zahuś.
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 10 lip 2008, o 17:59

Witam, witam - kam 4 już wisi na dachu wieży Muzeum Narodowego. Na samym maszcie. Miejsce szczególne i widok również. Ja już się bawiłem kamerką a dla Was to będzie prawdopodobnie piątek wieczorem lub sobota przed południem. Na razie mogę się nią bawić tylko po moim wewnętrznym IP po VPN. Już jest prawie gotowa. Jeszcze tylko muszę ją zaprogramować. Może dzisiaj w nocy uda mi się to zrobić. Widok jest przepiękny. Naprawdę. Tak ona wygląda!
Załączniki
Kam4.jpg
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 10 lip 2008, o 18:10

No to kilka próbek: Marynarz
Załączniki
Marynarz.jpg
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 10 lip 2008, o 18:22

Katedra - wieża - z bliska
Załączniki
katedra.jpg
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 14 lip 2008, o 17:23

Witam, to Kam 4 już pracuje. Już jest prawie gotowa. Kamerę tę Szczecin zawdzięcza przede wszystkim zgodzie na jej zamontowanie i dobrej woli Muzeum Narodowego w Szczecinie. Chciałem korzystając z okazji bardzo podziękować Dyrekcji Muzeum Narodowego tj. Panu Dyrektorowi Lechowi Karwowskiemu oraz Pani Wice Dyrektor Hannie Podsiadłej za wyrażenie zgody, chęć udziału i sam udział w projekcie. Acha - model Sediny stoi pod kamerą tyle że wewnątrz gmachu Muzeum. Sorry ale tam zajrzeć on line nie możemy. No to życzymy miłej zabawy. Kam 5 może jeszcze w tym roku. Pozdrowienia
Zahuś
Piotr-Stettin
Posty: 466
Rejestracja: 3 sie 2006, o 20:03

Postautor: Piotr-Stettin » 15 lip 2008, o 11:59

Na razie kam 4 nie idzie uruchomić, ale to pewnie chwilowe problemy? a gdzie będzie kam 5?:)
Awatar użytkownika
Torney
Posty: 8630
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 13:57

Postautor: Torney » 15 lip 2008, o 12:23

Piotr-Stettin pisze:a gdzie będzie kam 5? :)
Pytasz, jakbyś nie wiedział :lol:.
Erich-Falkenwaldergesellschaft
Piotr-Stettin
Posty: 466
Rejestracja: 3 sie 2006, o 20:03

Postautor: Piotr-Stettin » 15 lip 2008, o 12:28

Torney pisze:
Piotr-Stettin pisze:a gdzie będzie kam 5? :)
Pytasz, jakbyś nie wiedział :lol:.
no właśnie nie wiem :roll:
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 15 lip 2008, o 13:10

Sorry, ale mamy jeden acz ważny problem. Nasz router nie akceptuje dwóch numeracji IP. Trzy poprzednie od 217.153.19.3 do 5. Kam 4 została postawiona na IP 217.153.4.161. Czyli kam 4 jest już w nowej puli adresowej. Niestety stara pula się wyczerpała. Tak więc nasz router nie rutuje z nowegoi adresu zewnętrznego na adres wewnętrzny IP z naszej sieci. Problem ten uda nam się rozwiązać albo w czwartek albo w piątek kiedy będzie u mnie Wiktor, kolega co rozwiązuje dla nas najbardziej skomplikowane zagadnienia związane z naszymi serwerami. Tak więc przepraszam Was za przedwczesne pochwalenie się powodzeniem. Ja ją wczoraj do póżna w nocy całą oprogramowałem i ustawiłem. Dzisiaj jeszcze ustawię presety tak by mniej doświadczeni userzy mogli też się cieszyć widokiem. Dam znać jak tylko kam 4 będzie widoczna na zewnątrz. Sorry!

Kam 5 pytacie? Nie mogę zdradzić Wam lokalizacji z dwóch powodów. Po pierwsze są po obu stronach szczere chęci ale pierwszy punkt to kamera. Czekam na jakieś cudo od Sonego i Altramu. Jak będę wiedział co to będzie i kiedy to wtedy doprecyzuję miejsce. Im kamera ma większy zoom optyczny tym miejsce musi być bardziej rygorystycznie dobrane. Patrz - przykład dachu elewatora zbożowego Ewa. Gdy tylko włączą w elewatorze pasy transmisyjne i wentylatory to ostrość na dużym zoomie poważnie maleje. Ja wiem że Wy wiecie gdzie chcemy postawić kam 5 - ale nie jestem w stanie zacząć jakichkolwiek konkretnych rozmów bez wiedzy co będę miał i kiedy. Jak zauważyliście o wszystkich nowinkach odnośnie kamer katuję najpierw forumowiczów na Sedina.pl. I tak będzie nadal.

A na razie nie myśląc o kam 5 walczę z naszą siecią. Pozdrowienia Zahuś
Awatar użytkownika
Busol
Admin
Posty: 9620
Rejestracja: 21 kwie 2004, o 01:42
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Busol » 16 lip 2008, o 18:29

Torney pisze:
Piotr-Stettin pisze:a gdzie będzie kam 5? :)
Pytasz, jakbyś nie wiedział :lol:.
Widok sprawil ze ogluchl :)
Zapraszam na TrocheInaczej.pl.
"Niemcy kiedyś byli źli, a teraz są dobrzy. Ktoś mi tak opowiadał". Franek Bis.
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 17 lip 2008, o 20:47

Powiem tak - udało nam się dzisiaj z Wiktorem przeprogramować nasz routerek i już uruchomiliśmy drugą strefę numeracyjną na drugim gnieździe ethernetowym. Jak teraz wejdziecie na 217.153.4.161 to pojawia się logowanie do naszego routera. Jutro rano idę na dach wieży Muzeum i sprawdzam czy dobrze uszczelniliśmy wszystkie puszki. Zaraz potem zdalnie przeprogramuję kamerkę i zmienię jej zewnętrzne IP z 217.153.4.161 na 217.153.4.162. Myślę że do 12:00 pm będziecie mogli już się pobawić kam 4. Zresztą jak tylko mi sie uda to dam znać. Pozdrowienia Zahuś.
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 18 lip 2008, o 14:39

Jak pech to pech. Już wszystko uruchomiliśmy i okazało się że poleciał port LAN-u w kamerze. Jest na gwarancji i przed chwilą poleciała kurierem do Warszawy do Serwisu. W poniedziałek się nią zajmą i mam nadzieję że też i wyślą. A tak dobrze szło ... pozdrowienia Zahuś
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 29 lip 2008, o 13:47

Już jest, no naprawdę jest. I działa! Naprawdę! I to jak! Przed chwilą wróciliśmy z kolega Markiem z dachu Muzeum. Założyliśmy nawet urządzenia do ochrony przed piorunami. Mam nadzieję że ochronią kamerę w przyszłości. Życzę miłej zabawy! Acha .... zdjęcia też można robić. Jakby coś nie grało to dajcie znać. Wszelkie opinie mile widziane. Ja będę przez kilka najbliższych dni monitorował kamerę dość często. Wracając widziałem Sedinkę. Choć to tylko gipsowy model to pięknie wygląda. Pozdrowienia Zahuś
Piotr-Stettin
Posty: 466
Rejestracja: 3 sie 2006, o 20:03

Postautor: Piotr-Stettin » 29 lip 2008, o 15:45

Przetestowałem :) działa rewelacyjnie :). Wielkie dzięki dla Waszej firmy :)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości

cron