(artykuł) O kamerach

Awatar użytkownika
Lazi
Posty: 1334
Rejestracja: 18 sty 2005, o 13:41
Lokalizacja: Szczecin

(artykuł) O kamerach

Postautor: Lazi » 26 paź 2007, o 01:12

Fajny artykuł, choć jest to tylko opis perypetii jakie towarzyszyły wdrożeniu pomysłu. Bardzo dobrego pomysłu. Kilka tygodni temu dzięki waszym kamerkom podglądałem z Wrocławia co panowie na stoczni robią :-D. Potwierdzam, jakość obrazu jest na wysokim poziomie. Gratuluję pomysłu!
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 26 paź 2007, o 08:58

Dzięki. Wiesz taki miał być ten artykuł. Właśnie o tym jak doszło do realizacji tego naszego pomysłu. Pełna instrukcja jak korzystać z kamer jest na stronie nad kamerami. A genezy nigdzie właściwie nigdy nie opisywałem. Jak wiele jest rzeczy które są i wydają się nam czymś małym? Czy ktoś zdaje sobie sprawę ile czasu spędzili admini Sedina.pl nad właściwym zbudowaniem i skonfigurowaniem tej strony? A ile czasu zajmuje wszystkim codzienne administracja portalu? Ja wiem ile czasu dziennie ja spędzam. Kiedy wczoraj wklejano ten tekst jego pierwsza odsłona pojawiła się na sedina.pl o 00:05. Ja w tym czasie wklejałem rocznik 26 Morza u siebie. 99% z nas nie zdaje sobie nawet sprawy że żeby stronka była żywa to dziennie kilka godzin ktoś musi bardzo pracować. Stąd opisanie czasami czegoś od kuchni powoduje u userów moment refleksji. A to nikomu nie zaszkodzi. Ja sam nie mogę wyjść z podziwu dla twórców i adminów sedina.pl. Tak więc jak ktoś czyta to co teraz piszę niech pomyśli ile trzeba włożyć pracy by powstałą i egzystowała taka strona. Acha - bardzo dziękuję za pomoc z promowaniem kamer! Tylu z nasz Szczecinian może dzisiaj popatrzeć na ich ukochane miasto jedynie poprzez kamery. Szczecin to miasto które straciło bardzo dużo cennych ludzi na skutek ostatnich fal emigracji zarobkowej. Pozdrowienia dla Wszystkich i tych na Wyspach Brytyjskich i w Szczecinie - Zahuś
Awatar użytkownika
Busol
Admin
Posty: 9615
Rejestracja: 21 kwie 2004, o 01:42
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Busol » 26 paź 2007, o 09:29

RafałZahorski pisze:Ja sam nie mogę wyjść z podziwu dla twórców i adminów sedina.pl.
Nie kadzic - pracowac :)
Zapraszam na TrocheInaczej.pl.
"Niemcy kiedyś byli źli, a teraz są dobrzy. Ktoś mi tak opowiadał". Franek Bis.
Awatar użytkownika
RychO
Posty: 3274
Rejestracja: 2 lis 2004, o 14:10
Lokalizacja: Szczecin - Kozacka Góra
Kontakt:

Postautor: RychO » 27 paź 2007, o 18:31

Co najmniej dwie fajne sprawy:
1. "Morze"
2. Kamerki
Gratulacje :)
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 27 paź 2007, o 21:15

Dzięki, dzięki! Pozdrowionka Zahuś :P
Awatar użytkownika
niewdziosek
Posty: 817
Rejestracja: 6 gru 2005, o 15:14
Lokalizacja: Zachodni Kraniec

Postautor: niewdziosek » 28 paź 2007, o 03:25

Kamery - bardzo fajna rzecz!
W nocy też trochę widać :)
No, przestawiłem zegarek, jak kazali z 3:00 na 2:00 i wreszcie mozna iśc spać!
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 28 paź 2007, o 08:01

To jak widać w nocy zależy od dwóch rzeczy - oświetlenia i przejrzystości powietrza - no wiesz czy jest mgła, mżawka deszcz. Jeśli powietrze jest przejrzyste to na dużym zoomie i dobrze oświetlonych obiektach włącza się nawet kolor. Kamery przełączają sie na tryb nocny automatycznie - zależy to od oświetlenia. Tryb czarno - biały jest bardziej kontrastowy. My też w nocy widzimy czarno - biało. Ale w nocy fajnie jest popatrzyć na miejsca gdzie port żyje. Statki są ładowane i rozładowywane całą noc. Miejsca przeładunku są doskonale oświetlone. Kiedy my śpimy Portowcy pracują. Poza tym fajnie wychodzą nocne zdjęcia. Próbowałeś je robić?
Awatar użytkownika
niewdziosek
Posty: 817
Rejestracja: 6 gru 2005, o 15:14
Lokalizacja: Zachodni Kraniec

Postautor: niewdziosek » 28 paź 2007, o 14:22

RafałZahorski pisze:Poza tym fajnie wychodzą nocne zdjęcia. Próbowałeś je robić?
Na razie tylko trochę się pobawiłem kamerami, jeszcze nie robiłem nimi zdjęć, ale na pewno spróbuję. Dzięki za informację!
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 1 lis 2007, o 18:56

W środę rano kamerki nie działały. Magazyn nr. 7 tj. betonowiec ma remont zewnętrznej elewacji i ciągle ekipa wykonująca te prace wywala bezpieczniki. Jeden z nich zasila całe centrum dowodzenia naszymi radioliniami. Gdy pada kamer nie ma. Wzywamy pomoc i musimy wtedy czekać na ekipę z Infraportu by naprawiła bezpieczniki. Teraz już wiemy który to bezpiecznik i gdzie jest. Kupiliśmy zapas i po każdej awarii będziemy sami wymieniać bezpieczniki. To pozwoli nam skrócić czas nieaktywności kamer do minimum. Za jakieś 3 tygodni remont się skończy i będzie znowu spokój. Pozdrowienia Zahuś.
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 4 lis 2007, o 11:40

Znowu w czwartek kamery nie działały. Już wiem czemu tak się dzieje. Ekipa pracująca przy elewacji polewa co kilka dni wodą całą elewację. Materiały używane do uzupełniania betonu potrzebują do wiązania dużo wody - więcej nawet jak sam beton. Po takim polaniu wodą całej ściany woda podsiąka do kabli i wywala bezpieczniki. Nowe bezpieczniki można wkręcić dopiero po paru godzinach jak woda wsiąknie w beton. Prace mają być skończone w grudniu. Niestety same włączenie zasilania nie powoduje włączenia obu mostów radiowych. Całe centrum dowodzenia jest zasilane poprzez UPS-a. Kiedy urządzenie to wyładuje się do przysłowiowego zera to po przywróceniu zasilania urządzenie nie podnosi się a tym samym nie przywraca zasilania mostów radiowych i sprzęt "śpi" W poniedziałek zamontujemy nowe urządzenie. To będzie moduł GSM który będzie do mnie wysyłał sms-a jak będzie brak zasilania i wyśle drugiego jak ponownie się pojawi zasilanie. Ja zaś będę mógł wysłać wtedy z komórki sms-a z komendą która automatycznie uruchomi UPS i przywróci zasilanie w układzie. Będzie to szybsze rozwiązanie jak telefony od znajomych - Rafał - kamery znowu nie działają. Za każdą awarią coś zmieniamy i staramy się udoskonalać nasz sprzęt. A ... wiem że kam 3 ma problemy z ostrością na minimalnym zoomie czyli przy braku powiększenia. Za tydzień kam 3 jedzie do serwisu Sony do Warszawy ale wcześniej będziemy mieli inną takiego samego typu kamerę na podmianę. Tak więc przerwa w transmisji wyniesie max 1 godzinę. Prowadzimy również rozmowy z Sony Poland na temat udostępnienia przez nich najnowszych prototypowych urządzeń celem prób. Ale o tym w następnym odcinku. Pozdrowienia Zahuś
Piotr-Stettin
Posty: 466
Rejestracja: 3 sie 2006, o 20:03

Postautor: Piotr-Stettin » 4 lis 2007, o 13:06

Kamerki są rewelacyjne! :D. Staram się prawie codziennie robić kilka fotek naszej katedry i gdy zakończy się modernizacja powstanie z tego fajna animacja, którą oczywiście zobaczycie ;).
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 4 lis 2007, o 14:19

Wiesz ja robiłem coś innego. Kamera nr. 1 miała do momentu ustawienia presetów ustawione w automacie robienie zdjęć co 10 minut. Zdjęcia były automatycznie zgrywane na wbudowaną 1 Gb kartę pamięci. Potem ściągałem z niej te zdjęcia przez ftp-a. Kiedyś były takie dni że kamera stała nieruchomo np 4-5 godzin. Przeważnie w nocy ale zdążało się że i w dzień - np. w weekendy jak ludziska w pracy nie byli. No i powstały super sekwencje zdjęć co 10 minut. A to jak padał nagle śnieg a potem odwilż go stopiła, jak przesuwa sie słońce i cienie, jak zapada zmierz i wstaje dzień, i jeszcze kilka innych. To już było dawno i muszę gdzieś je odnaleźć. Teraz to praktycznie wykluczone. Nie ma takich momentów by ktoś się nie bawił kamerami. No i są presety. W czasie The Tall Ships' Races sporo osób robiło nimi zdjęcia. Szczególnie ci którym nie było dane być na tej naszej imprezie. Pozdrowienia Zahuś
Piotr-Stettin
Posty: 466
Rejestracja: 3 sie 2006, o 20:03

Postautor: Piotr-Stettin » 4 lis 2007, o 15:09

Całkiem niedawno przy pomocy tej kamerki udało mi się zrobić panoramę miasta :)

http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... tcount=564
Awatar użytkownika
niewdziosek
Posty: 817
Rejestracja: 6 gru 2005, o 15:14
Lokalizacja: Zachodni Kraniec

Postautor: niewdziosek » 4 lis 2007, o 15:29

Bardzo fajny efekt!
Awatar użytkownika
Zahuś
MV Bembridge
Posty: 342
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 23:31
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Postautor: Zahuś » 4 lis 2007, o 18:38

Piotr - super! A możesz zdradzić technikę jak to zrobiłeś? Pozdrowienia Zahuś

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości

cron