(artykul) Jagiellonowie? Po co?

Postprzez Torney » 28 lip 2010, o 01:05

To jest fragment artykulu. Aby przeczytac calosc kliknij tu »

W ramach dyskusji nad pomysłem nazwania jednego ze śródmiejskich kwartałów „Starówką Jagiellonów” warto postawić kilka pytań. Pytanie pierwsze: po co? Dlaczego mamy do przestrzeni miejskiej i świadomości mieszkańców wprowadzać nową nazwę, do tego tak oderwaną od kontekstu miejsca i czasu jak Jagiellonowie? Władze Szczecińskiego Centrum Renowacyjnego tłumaczą to zabiegiem marketingowym, ale czy tego typu marketing jest w stanie kogoś przekonać? Pytanie drugie: kogo i do czego ma przekonać tego typu nazwa? Inwestorów? Mieszkańców?
sedina.pl - portal niezbędny dla miasta
--------
Erich-Falkenwaldergesellschaft
Torney
Tur z In

Postprzez HALIS » 16 sie 2010, o 22:57

Panowie z S.C.R, rządzą pieniędzmi, które, w stu procentach, powinny zostać przeznaczone na renowację Śródmieścia, a nie, na własne, prywatne interesiki!!!!!!! Przecież, nasze miasto, kilkaset lat wstecz, nie było nigdy słowiańską osadą! Dlaczego na siłę i wbrew historii, wmusza się mi, a gorzej, bo młodym także, nazwy i symbole, które przenigdy, nie miały związku z naszym miastem! Niech, potoczna nazwa śródmieście, nią zostanie! Wystarczy ul. Jagiellońska. Mamy wszak, niedaleko, bo troszkę na północ, Ś.D.M. przy placu Lotników! Czy pamięta ktoś te nazwę!?
HALIS

Re: (artykul) Jagiellonowie? Po co?

Postprzez RychO » 17 sie 2010, o 09:04

HALIS napisał(a):[....] Przecież, nasze miasto, kilkaset lat wstecz, nie było nigdy słowiańską osadą! [....]

:shock: Nie przesadzajmy. Nie było polską, ale słowiańską jak najbardziej.

HALIS napisał(a):[....]Ś.D.M. przy placu Lotników! Czy pamięta ktoś te nazwę!?

Na przykład ja :)

Co do Starówki Jagiellonów, to pomysł totalnie poroniony. Kwartał Jagiellonów jeszcze jakoś by uszedł, ale po co?
RychO

Powrót do Komentarze do artykułów